A Látható Kéz

Gazdaságról, pénzügyekről közérthetően

Háromszázezer forint a magyar átlagbér? Nem létezik! Vagy mégis?

little_big_give_me_your_money_feat_tommy_cash.gif

Háromszázezer forint felett alakult a bruttó magyar átlagbér 2018 első két negyedévében - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal egy, a közelmúltban publikált gyorsjelentéséből. Közleményük szerint a nettó átlagkereset is bőven kétszázezer forint felett járt. Az inflációtól megtisztított béremelkedés, az előző év azonos időszakához képest közel tíz százalék.

A számok láttán rögtön ökölbe szorul a napi robotban megőszült, egyszeri magyar dolgozó talpa, mondván ki keres ennyit, mert, hogy ő nem, az egyszer biztos.

give-me-your-money-little-big.gif

Hazudik a KSH? Aligha, bár ahogy mondani szokás, jótékony homályban hagyja az igazság néhány részletét!  Lássuk, melyek azok a számítások, amelyek segíthet(né)nek árnyalni a képet!

Átlag magyar márpedig nincs!

Elöljáróban fontos hangsúlyoznunk: óvakodjunk a ,,Kétszázezret visz haza az átlag magyar!" típusú kijelentésektől! Van átlagkereset, átlag élettartam vagy épp átlagos gyerekszám, átlag ember viszont nincs.

Egy másik megkerülhetetlen kérdés: hol politikai érdekek, hol szakmai szempontok mentén újra meg újra feltámad a vita a magyar közbeszédben, hogy mit miért mér és kutat a KSH, illetve mit miért nem. Gyakorta ismételt vád a központtal szemben, hogy nem foglalkozik a kormány számára kényes témákkal (nem közöl például létminimum-számításokat), egyszersmind rejtegeti a szegénységet, a nyilvánosságnak szánt jelentéseiben eltolja a hangsúlyokat, át- és újracsomagolja az adatokat, a hatalom számára tetsző számokat teszi reflektorfényébe.

Bár az említett vádaknak van némi alapja (2015-ben valóban történt egy nagy port kavart ,,módszertani váltás" a létminimum-számítások terén), ugyanakkor az is igaz, hogy sok, a sajtóvitákban hiányolt statisztikai mutatót (például a bérmediánt) valóban képtelenség a KSH-nak ömlesztve leadott adattömegből kinyerni.

Csúcsgazdagok és koldus szegények!

Az első amit az átlagbér kapcsán érdemes megvizsgálnunk az a szóródás terjedelme, azaz, hogy mennyit tesznek zsebre a hó végén a legszerencsésebb honfitársaink és mennyit a legszegényebbek.  

A terjedelmet nem nehéz kiszámítani, egyszerűen ki kell vonni a legnagyobb fizetést, a legszerényebb havi fixből.

gazdag-szegeny-donald-kacsa-penz.gif

Ezen mérőszám ismeretében valamivel pontosabb képet kaphatunk a munkaerőpiacon tapasztalható bérviszonyokról, mindazonáltal érdemes óvatosan bánni vele, ugyanis rendkívül érzékeny a kiugró (úgynevezett outlier) értékekre.

(Ezt a torzulást hivatott orvosolni az interkvantilis terjedelem. Itt nem a két szélső számot, hanem egy-egy nagyobb tartományt csippentenek le az egészből és a fennmaradó rész különbségét nézik meg.) 

Átlag vagy medián?

Szakértők szerint a számtani átlagnál pontosabb képet ad egy ország jövedelmi viszonyairól a bérek mediánja. Mint ismeretes egy statisztikai sokaság mediánját úgy képezzük, hogy növekvő sorrendbe állítjuk az összes számadatot, majd megnézzük, mi van a lista közepén.

Bár a KSH nem számol helyzeti középértékeket a jövedelemstatisztikáiban, az Eurostat becsléseiből úgy tűnik, a magyar bérmedián átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb az átlagbérnél. (A mostani, kétszáztízezer forintos nettó átlag fizetések mellett ez százhatvannyolcezer forintot jelent.)



Fontos információkhoz juthatunk az úgynevezett jövedelmi tizedekre, azaz a decilisekre vonatkozó adatokból is. Míg a medián két, a decilisek tíz egyenlő részre osztják a sokaságot; a két szélsőértéket egymással összehasonlítva kiderül, milyen jövedelmi különbségek tapasztalhatók a vizsgált országban, hogy hogy él a ,,felső tízezer" és hozzájuk képest a helyi szegények.

Szórás

Végül a szórásról: a fizetési statisztikákban ez a számadat hivatott megmutatni, hogy az egyes bérek plusz-mínusz mennyivel térnek el az átlagbértől, azaz, hogy a bérből és fizetésből élő emberek mennyivel keresnek többet vagy kevesebbet, mint a statisztikusok által kiszámolt középérték.

Lássunk egy példát!

szoras_atlag_atlagber_fizetesek_statisztika.jpg 

Az ábrán bemutatott két munkáscsapat átlagbére egyenlő, a szórásuk azonban jelentősen eltér egymástól.

Az első brigádban Anna, Balázs, Cecília és Dénes fizetése messze elmarad az átlagtól, miközben Elemér a sokszorosát viszi haza. Itt az átlagbér egy valótlan, félrevezető, sőt egy kifejezetten torz képet mutat a csoport jövedelmi viszonyairól. Azt sejteti, hogy az emberek közel háromszázezer forintot keresnek, miközben 5-ből 4-en épp csak a harmadát.

A második példában alacsony a szórás, azaz kisebbek a jövedelmi különbségek. Fruzsi és Géza havi bére csak 20 ezer forinttal marad el az átlagtól, miközben Hanna és Imre is csak ennyivel keres többet.

Csak egy szám!

Láthatjuk, bár az átlagbér egy rendkívül fontos mutató, pusztán csak egy szám, messzemenő következtetéseket levonni belőle nem lehet. Tévedünk, ha azt gondoljuk, pusztán az átlagfizetések alapján megmondhatjuk, hogy él a magyar és hogy áll az ország!

 Friss hírek és posztok a Facebook-oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathato-kez.blog.hu/api/trackback/id/tr10014028072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.09.06. 09:41:53

Az egyik fő probléma az, ha nem változik a monetáris politika, akkor esèlyünk sem lesz bèrek tekintetèben felzárkózni Nyugat-Európához, de mèg a többi, volt szocialista tagország is elhúz tőlünk. Az elmúlt egy èvben már 8-9%-ot gyengült a forint, az euróhoz kèpest. Ilyen mèrtèkű fizetőeszköz- gyengülès sehol nem volt az EU- ban. A cseh korona , a kuna, zlotyi,de mèg a román lej is jobban viselkedett. A viszonylag nagy fizetőeszköz-gyengülès, papíron GDP-t ès magasabb bèreket jelent, ès implicit infációt indukál..A forint-gyengülès rèszben megakadàlyozható lett volna, ha legalább a lengyel vagy a cseh kamatszintre emelik az alapkamatot, ami most van , irreális

invalid user name 2018.09.06. 09:45:47

A portfolióban megjelent cikk, ami a KSH átlagbér statisztikáját ennél mélyebben elkaszálta -- épp csak nem mondta ki a hamisítás vádját.

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a-nagy-magyar-berrobbanas-fele-sem-igaz.296068.html

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.06. 09:46:13

Az átlagfizetés egy fontos mérőszám, de önmagában nem mutat elegendőt.

A feladat a következő évekre: 100 %-os átlagbérelemelés 2022-ig. Ez alapvetően politikai feladat.

Sir Galahad 2018.09.06. 10:06:31

Ilyen a statisztika. Ha valakinek székrekedése van, a szomszédjának meg hasmenése, akkor statisztikailag a kettőjük emésztése együttesen rendben van... valójában meg, ugye, tudjuk, hogy nem.

Senki A. 2018.09.06. 10:09:13

Ez mind szép és jó, de mekkorák ezek az adatok (szórás, a decilisek, stb)? Ez lett volna a cikk értelme!

élveteg 2018.09.06. 10:12:53

"A számok láttán rögtön ökölbe szorul a napi robotban megőszült, egyszeri magyar dolgozó talpa, mondván ki keres ennyit, mert, hogy ő nem, az egyszer biztos."

Hát én egyszeri magyar dolgozó vagyok Nemzetközi logisztikai cégnél vagyok melós Raktáros targoncás Tegnap utalták a Júliusi fizetésem 337 941 fprint volt a bruttó Ez a következőként állt össze Alapbér + 40 százalék éjszakai pótlék Erre jön 4400 forint km pénz + 8300 forint cafatéri a készpénzesítés Ezt heti 40 óra melóra fizetik Minden évben van egy műszakpótlék nélkül számított 13. havi fizetés meg egy úgynevezett teljesítmény bónusz ami nagyjából 1,5 havi nettó fizetés Van egy úgynevezett nyári bónusz amit akkor fizetnek ha a három nyári hónapban nincs valaki 3 napnál többet táppénzen

Namost nekem nem kell bűvészkedés magyarázkodás medián meg átlag Pontosan tudom hogy élek meg azt is hogy éltem a munkásboldogító szocik alatt mondjuk 2006 ban amikor az akkori minimálbért kellett többet dolgozni mint heti 40 óra

fancy27 2018.09.06. 10:24:00

Hát a valós átlag ennél éppenséggel jóval több. Számoljuk a fekete és szürkegazdasággal is. Teljes építőipar, szolgáltatások, stb. A VALÓS átlagbér lehet ott, mint a kimutatott átlagbér mediánja.

fancy27 2018.09.06. 10:26:24

Pardon, azt akartam írni, hogy a VALÓS medián lehet ott, mint a kimutatott átlagbér.

2018.09.06. 10:26:25

Ugye lehet döngetni a fideszes mellkast, hogy milyen magas a magyar átlagjövedelem, mennyire jó itt élni. Akkor csak azt nem értem, miért kell ingyen etetni, ingyen tanszert, ingyen tankönyvet adni a nem is rászoruló magyar családoknak? Miért visznek adományokat a miniszterek, államtitkárok ide-oda az országban, ha nincs is szegénység hazánkban? Miért vannak erzsébet táborok a "rászoruló" gyerekeknek, ha a hivatalos álláspont szerint gazdag ország vagyunk. És most hallom, hogy 10 éven belül az országot az 5 legélhetőbb uniós országgá akarják felemelni, mind jövedelemben, mint életkörülményekben. Ehhez leginkább az kellene, hogy 25 másik uniós országot porig kell rombolni. Persze tudom Mészáros és az Orbán család már elérte ezt a szintet, tehát már a szélesebb rokonságuk, baráti körüket kell elég gazdaggá tenni és akkor szerintük már el is értük a kánaánt.

Nancsibacsi 2018.09.06. 10:28:17

Az átlagbér azért mutat mégis "valamit", mert a magas és alacsony keresetűek eloszlása nem mutat nagy mozgást. Értsd: nincs olyan, hogy tavaly még 100 ezer ember keresett baromi sokat, idén meg 200 ezer ember. Nem lesz hirtelen 2x annyi vezetőre szükség.

Másik oldalról addig senki nem érezze magát különlegesnek, amíg átlagbér alatt keres. Átlagbér alatt a minősítése "gyenge", vagy ha nem tud megélni belőle, akkor "elégtelen". Teljesen jó a párhuzam az iskolai osztályzatokkal: az átlagbér a "közepes", vagyis a 3-as - érezzük pontosan úgy magunkat ha átlagbért keresünk, mintha iskolában 3-ast kapnánk, mivel az életben is kb ugyanolyan lehetőségeink lesznek, mint annak, aki iskolából 3-asokat vitt haza rendszeresen.

Nancsibacsi 2018.09.06. 10:31:00

@élveteg: "Tegnap utalták a Júliusi fizetésem"
Remélem az augusztusit utalták:-) Ettől eltekintve teljesen korrekt és ésszerű ez a hozzáállás (én is kb csak ezt nézem az X-nél).

2018.09.06. 10:32:55

@fancy27:
Ez nem egyértelmű, mert vannak olyan tényzők is, amelyek felfelé húzzák a valós átlagot, pl. az hogy az 5 főnél kisebb cégek nem számítanak bele.

2018.09.06. 10:35:07

@Nancsibacsi:
Ha átlagbért alatt keresel, de medián felett, akkor több embernél vagy sikeresebb, mint amennyinél nem. Ráadasul ez csak azok körében van, akiknek van munkájuk.

inreallife 2018.09.06. 10:45:32

Csak kiegesziteskent, az eustat nem "tippel", hanem a tagallamoktol bekert adatokbol dolgozik. Az utolso nyilvanos KSH median is az akkori arfolyammal megegyezik az eustat adataival. A KSH-nak azota is feladata az adatszolgaltatas, csak mar nem nyilvanos. Nyugodtan lehet nezni az eustat adatait, benne van minden. Ha valaki meg arra vetemedik, hogy osszehasonlitja a kornyezo orszagokeval, na akkor gorbul csak le mindenkinek a szaja.

Itt a NETTO, tehat adozas utan a zsebben marado, medianber haztartasonkent. Ugye ebbol meg lejon a vilagbajnok afa, az adozott jovedelmed utan fizetett ado. Szlovakiat az eletben nem fogja Magyarorszag utolerni.

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di04&lang=en

Nancsibacsi 2018.09.06. 10:46:47

@Zabalint: "akkor több embernél vagy sikeresebb, mint amennyinél nem"
Igen, de én nem a többi emberhez mérem magam, hanem ahhoz hogy az össz lehetséges pénzből mennyit tudok megszerezni.
Egyébként ha indul egy versenyen 100 fő, és te az 50. vagy, azt te sikernek éled meg? Mert én nem igazán. Jó mindig a felső 10%-ban lenni - az egy nyugis hely, ha már nekik is rossz, akkor k.rva nagy gáz van, és tényleg menekülni kell.

Guszty 2018.09.06. 11:01:19

@roli101: Úgy látom, Neked a címet sem sikerült megértened.

nookedli 2018.09.06. 11:02:19

Az átlagbért meghatározza mészaroslőrinc milliárdos fizetése és a BAZ megyei napi 12 órázó gyári munkás minimálbére is. Ezek a zsideszes újgazdagok, kik rajtunk élősködnek húzzák felfelé a béreket. Az a nagy probléma, ha a KSH szerint 10 %-kal nőnek a bérek, akkor az élelmiszerárakat gyorsan emelik 20-30 %-kal.

inreallife 2018.09.06. 11:25:18

@maxval balcán bircaman:
"A feladat a következő évekre: 100 %-os átlagbérelemelés 2022-ig. Ez alapvetően politikai feladat."

Milyen "politikai feladat" elvegzese szukseges ahhoz, ami ezt megvalositja?

fancy27 2018.09.06. 11:43:15

Ebben igazad van. Gondolom, azért (is) nem számolják bele, mert ha beleszámolnák, az lehúzná a kimutatott átlagot, miközben az ott jellemző feketegazdaság miatt a valós átlag nemigen lenne alacsonyabb.

...in the world 2018.09.06. 11:43:27

wow, statisztika első fejezet diohéjban.
ügyik vagytok.

totii 2018.09.06. 11:54:50

A szórás nem 360000, illetve 20000, hanem 402492, illetve 23094 - de még az átlagos abszolút eltérés sem annyi, amennyi fent van az első példánál (a másodiknál jó).

LebensraumamOsten 2018.09.06. 11:57:25

Kis buzi élveteg kamunevű fidesztroll. Még ha igaz is lenne a dolog, azzal ugye tudod, hogy csak a túlfizetett kis majom vagy. A munkád nemhogy ennyi, de harmadennyi pénzt sem ér meg, az ugye lejött neked?
Ma amikor diplomás több nyelven beszélő jogászok, közgazdászok, mérnökök a közszférában meg kisebb cégeknél a felét alig keresik meg ennek az összegnek, teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy mennyire irreálisan túl vagy fizetve a szaros OKJ-s képzettségeddel olyanokkal szembeállítva akik sok-sok évet áldoztak a tanulásra és nem kevés anyagi befektetést is belefecceltek, akkor amikor te közönséges kocsmatöltelékként múlattad az időd és bedrogozva részegen fetrengtél a semmirevaló cimboráiddal az árokparton. Ugye már érted a probléma nagyságát. Elárulom, hogy a cégünknél 5 telephely van, telephelyenként 3 targoncással, raktárossal ,akik a felét sem keresik meg átlagban a te fizetésednek. Viszont van egy jó hírem te vagizós kis buzi. Bármelyikük örömmel elmenne dolgozni helyetted a lóvéd kétharmadáért is hálálkodva. És simán leköröznének téged munkatempóban és szorgalomban, meg minőségben is.Mit szólnál, ha a főnökeid ezt tudnák? Hogy érzed fekszel olyan jól a vezetéseteknél, hogy nem rúgnának ki páros lábbal, ha akár két embert is lazán felvehetnének a fizetésedből a helyedre? Na rátennéd a gatyád a maradásra?

2018.09.06. 11:58:37

@Nancsibacsi:
Engem viszont nem érdekel az, hogy a legfelső 1% birtokolja a vagyon és a jövedelem nagy részét, mert ahogy egyre inkább tartasz odafelé, az életszínvonalad egyre lassabban emelkedik, és egyre nagyobb szazalékát teszi ki a fogyasztásnak a presztízs érték (egy 10 milliós karóra erőforrás igénye nem teszi ki ugyanennyi értékű sok darab átlag karóráét). Ahogy az sem különösen izgat az én életszínvonalam szempontjából, hogy más hol tart.

A versenynél meg hogy mennyire vagyok elégedett magammal, nagyon sok dologtól függ. Pl. a mezőny erősségétől, a saját magamhoz képest mutatott teljesítményemtől, meg még attól is, hogy élveztem-e az egészet. Évekig aktívan űztem, ma kevésbé aktívan, egy olyan sportot, ahol rengeteg az amatőr versenylehetőség. Voltam első helyezett elégedetlenül, és utolsó elégedetten is, illetve a közpmezőnyben is változó volt, hogy mennyire voltam elégedett magammal. Legutóbb eleve olyan számban indultam egy versenyen, ahol összesen 1 ellenfelem volt, és hamar kiderült, hogy neki nincs esélye, ellenben én hozni tudtam az általam kitűzött célt, ezért elégedett voltam magammal. Nem azért, mert jobb voltam a másik versenyzőnél, pontosan ugyanennyire lettem volna elégedett, ha ő nem indult volna, ellenben elindul 15 olyan, akikkel szemben nekem nincs esélyem, de én épp ugyanazt a teljesítményt nyújtom, mint ami sikerült.

2018.09.06. 12:00:10

@maxval balcán bircaman:
Ha ez megtörténik idehaza, akkor ti ott Bulgáriában még jobban lemaradtok, de úgy egyáltalan, ez esetben miért érné meg itthon felvenni munkaerőt, mint ott.

2018.09.06. 12:01:54

@nookedli:
Az átlagbérben nem hinném, hogy benne lenne az osztalékjövedelem. Tehát pl. CEO-k sok milliós fizetése benne van, de a részvényesek osztaléka nincs. Tehát a második vonal van benne, az első nincs.

Nancsibacsi 2018.09.06. 12:19:58

@LebensraumamOsten: "Bármelyikük örömmel elmenne dolgozni helyetted a lóvéd kétharmadáért is hálálkodva."
Miért nem mész el, ahelyett hogy fröcsögsz. Várj, meg is van a válasz: míg az általad szapult hozzászóló kultúrált stílust ütött meg, neked csak dől a sz.r a szádból, amit nem valószínű hogy díjaznának az interjún.
Egyébként amiket leírt pénzek azok teljesen reálisak. A közszféra nem igazán mérvadó, mert aki ott dolgozik azért teszi azt, mert nem veszik fel a versenyszférában. Az általad emlegetett közgazdász, mérnök, jogász ha versenyszférai szintű és van pár év tapasztalata akkor valószínűleg 6-700eFt nettónál csak többet keres (simán lehet 7 jegyű a havi nettója). Ez van öregem: nem irigykedni kell, meg fröcsögni, hanem elmenni az interjúra, és megfelelni az elvárásoknak.

nnnnnnnn 2018.09.06. 12:31:39

Elárulom, hogy a cégünknél 5 telephely van, telephelyenként 3 targoncással, raktárossal ,akik a felét sem keresik meg átlagban a te fizetésednek. Viszont van egy jó hírem te vagizós kis buzi. Bármelyikük örömmel elmenne dolgozni helyetted a lóvéd kétharmadáért is hálálkodva.

elárulom hogy ha a felét sem keresnék meg a ti cégeteknél ezek a munkások akkor még a minimálbérnél is kevesebbre kéne hogy bejelentve legyenek, vagy sutyiban vannak bejelentve kevesebb órára papíron mint amennyit ott valójában dolgoznak.
viszont van egy jó hírem is. valószínűleg bármelyikuk sem menne el a hozzászóló helyett dolgozni, mert ülnek inkább a híg fosban veled együtt, aszt mást se tudnak csak szidni a kormányt.

neked ki tartott pisztolyt a fejedhez hogy a közalkalmazotti szférában reszelgesd évtizedekig a körmödet minimálbérért, ahelyett hogy karriert építettél volna? ezek szerint a munkád neked ér kevesebbet, a hülye diplomádat meg feldughatod éppenséggel, mert egy átlag villanyszerelő háromszor annyit visz haza mint te, csak ő lehet dolgozik is érte, míg te gondolom a mai napig a zorbánt szidva várod a hogy a piacképtelen diplomádért majd valaki milliókat osztogasson a markodba.

nnnnnnnn 2018.09.06. 12:34:04

"Minden évben veszek új luxusautót, de sajnos nem tudom a 40 fős cégem béremelését kigazdálkodni.Még a kötelező minimálbéremeléssel is trükköznöm kell. Most is irodavezetőnek keresek olyan valakit akinek van jogi meg közgazdasági egyetemi diplomája, legalább angolul anyanyelvszinten beszél és akár havi bruttó 225 ezret is adnék neki."

lol :D havi bruttó 225 ért takarítani se megy már el senki :D

nnnnnnnn 2018.09.06. 12:36:10

LebensraumamOsten -el ahogy látom nem kell foglalkozni. orbánfóbiás vállalkozó, aki a komcsikból élt jól valószínűleg, csak már vége a trükközős világnak, adózni meg rendesen megfizetni kéne a munkavállalóit, na az már nem pálya. mindig is rühelltem az ilyen embereket. ja és véletlenül 99%-uk ellenzéki szavazó vagy orbánfóbiás :D vajon miért? jól ment a cuculizmusban :D

Günther von Kastenfrosch 2018.09.06. 12:37:08

@fancy27: Így látom én is. Olyanról sokat hallunk, hogy a bejelentett bér mellé még ezt-azt kap a dolgozó zsebbe, de olyan biztos nincs, hogy valakit nagyobb összegre jelentenének be, mint amennyit kap. Tehát a valós átlag (minden hibájával együtt) nagyobb a KSH által közöltnél. Igen, egy-két kiugró vezetői fizetés felfelé húzza az átlagot, de egyrészt az is egy fő, tehát miért ne számítana bele, másrészt ilyenekből azért nincs olyan túl sok (ha mégis van, akkor meg "jogosan" húzzák felfelé az átlagot).

Nancsibacsi 2018.09.06. 12:41:25

@Zabalint:
"az életszínvonalad egyre lassabban emelkedik, és egyre nagyobb szazalékát teszi ki a fogyasztásnak a presztízs érték"
Ezek alapján megéri nem dolgozni és szarul élni, hiszen a legkisebb befeketetést ekkor érjük el. Ez biztos hogy közgazdaság könyvekben így van, de én egyszerűen nem látom realitását annak, hogy Gipsz Jakab alkalmazott 2x annyit keres mint eddig, és szomorkodik, mert nem kap semmi pluszt a pénzéért. Most te is csak egy erőltetett szar példát találtál - luxusórák -, mert még autókra se áll meg a példád. Attól hogy van Ferrarim, még nincs Porschem - 2x annyi pénzért lehet mindkettő: ne mondd már hogy nincs különbség - ég és föld. Meg hát ott vannak az élmények, amelyek darabárasak, és nem mindegy hogy havi 1, vagy 2 alkalommal kapod meg őket. Elég sokáig lineáris a növekedés - amennyivel többet költesz, annyival jobb lesz neked.

Egyébként eléggé szegényes látásmód az, hogy akinek több a bevétele, az NYILVÁN luxuscikkekre költi, hiszen NYILVÁN a teljes havi bevétele s.ggére fog verni hó végén, ha mással nem megy akkor NYILVÁN luxuscikkek vásárlásával, hiszen NYILVÁN birtokolni kell valamit, ha már egyszer sok pénzt fizetünk ki. Az véletlenül se fordulhat elő, hogy nem költ el mindent, hanem időnként vesz egy kis termőföldet, garázst, lakást, nyaralót - amit bérbead. Így biztosít magának egy olyan folyamatosan növekvő bevételt, ami egyszer csak annyi lesz, hogy elég lesz nyugdíjnak. Így nem húzza az ekét 78 éves koráig - mert kb ennyi lesz a korhatár, mire nyugdíjba megy -, hanem mikor van elég bevétele, onnan kezdve abbahagyja a dolgozást.

Kivlov 2018.09.06. 12:55:04

"akkor csak azt nem értem, miért kell ingyen etetni, ingyen tanszert, ingyen tankönyvet adni a nem is rászoruló magyar családoknak?"

Azért mert a rászorulónak nevezett családoknak a 90%-a nem munkából él.
De ha abból is él, akkor annyi agya van, hogy a keresetét 2 hét alatt elveri kólára, csipszre, cigire, szeszre, utána meg hisztizik, hogy nincs neki tüzelője a 6 gyerek meg éhes.

2018.09.06. 13:01:15

@Nancsibacsi:
"Ezek alapján megéri nem dolgozni és szarul élni, hiszen a legkisebb befeketetést ekkor érjük el."

Ezcígy nem igaz (csúszós lejtő érvelés), csak annyi igaz, hogy nem feltétlenül kell a maximum elérhetőre törekedni, vannak más szempontok is, amelyek bizonyos szint után fontosabbak. Az meg szubjektív, hogy ez a szint hol van.

"Ez biztos hogy közgazdaság könyvekben így van, de én egyszerűen nem látom realitását annak, hogy Gipsz Jakab alkalmazott 2x annyit keres mint eddig, és szomorkodik, mert nem kap semmi pluszt a pénzéért. "

Nem, Gipsz Jakabnak azt kell mérlegelnie, hogy kétszer annyiért vállal-e kétszer annyi, kétszer annyi felelősséggel járó, vagy kétszer nehezebb munkát. Ha Gipsz Jakab minimálbéres, szintecbiztos, hogy a válasz igen lesz, de egy bizonyos szint felett az jön, hogy nem. Ha simán ölébe hull a nagyobb fizetés, akkor ilyen nincs, csak te kihagytad a másik oldalát.

"Attól hogy van Ferrarim, még nincs Porschem - 2x annyi pénzért lehet mindkettő: ne mondd már hogy nincs különbség - ég és föld. Meg hát ott vannak az élmények, amelyek darabárasak, és nem mindegy hogy havi 1, vagy 2 alkalommal kapod meg őket. Elég sokáig lineáris a növekedés - amennyivel többet költesz, annyival jobb lesz neked."

Attól, hogy a Ferrari mellé veszel egy Porshét, még nem lesz két segged, hogy egyszerre mindkettőbe beleülj. Az időd egyre drágább lesz, mert korlátos. Már középréteg szintjén sincs ilyen lineáris összefüggés. Az early retirementet is azért valasztják sokan, mert a szabadidejük értéke elért egy olyan szintet, hogy a több szabadidővel sokkal jobb lesz nekik, mint ugyanannyi szabadidőre még több pénzt felhasználni.

(Egyébként a sportautó is csak annak plusz élmény, ha szereti a sportautókat, engem például nem érdekelnek, de saját érdeklődésemből is tudnék hozni példákat, 10-szer annyiba kerülő valami nem hoz 10-szer akkora élményt, és minél feljebb megyünk, annál kevesebb pluszt hoz).

Akkor a te látas.ódos is szegényes, hiszen te meg luxusautókkal jöttél. A takarékoskodás, befektetés nem mond ellent annak, amit írok, sőt épp azt tamasztja alá. Ha lineárisan a kiadásaiddal nőne az élmények értéke, akkor 78 évesen még komoly befektetések mellett is megérné húzni az igát. Vicces, hogy nagyjából teljesen ellentmond az utolsó bekezdésed az azt megelőző mondandódnak (én az utolsóval értek egyet).

s 2018.09.06. 13:01:35

Milyen "politikai feladat" elvegzese szukseges ahhoz, ami ezt megvalositja?

Akasztás, karóba, húzás, felnégyelés, olajban elevenen megfőzés, megnyúzás.
A teljesség igénye nélkül.

2018.09.06. 13:15:59

@Nancsibacsi:
"Egyébként eléggé szegényes látásmód az, hogy akinek több a bevétele, az NYILVÁN luxuscikkekre költi, hiszen NYILVÁN a teljes havi bevétele s.ggére fog verni hó végén, ha mással nem megy akkor NYILVÁN luxuscikkek vásárlásával, hiszen NYILVÁN birtokolni kell valamit, ha már egyszer sok pénzt fizetünk ki. "

Amúgy gratulálni szeretnék ehhez a nagyszerű szalmabábhoz. Gondolom magadból indulsz ki.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.06. 14:02:53

Igen igen, ha növekszik az átlagbér, az SEMMIT nem jelent, kifejezetten káros szinte, rossz, és különben is hülyeség az átlagszámítás.

Bezzeg ha CSÖKKENNE az átlagbér, akkor jöhetne itt bárki a mediánnal meg az euró-forint viszonyokkal, naponta ezer blogból ezerszer üvöltene az ORBÁN ELBASZTA.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.06. 14:07:28

"Az átlagbért meghatározza mészaroslőrinc milliárdos fizetése"

Igen bazdmeg mert Mészároslőrinc vagy bármelyik random milliárdos tuti bérként-fizetésként veszi ki a pénzét, és nem mondjuk osztalékként.

Amadeus62 2018.09.06. 14:36:30

Kurva alacsony. Magyarország kurva szarul teljesít. Havi 130 ezer forint, nevetséges "összeg". A lőrinc meg a Geci másodpercenként lop össze ennyit.

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di04&lang=en

Dread Naughty 2018.09.06. 14:37:07

LebensraumamOsten:

"Viszont van egy jó hírem te vagizós kis buzi. Bármelyikük örömmel elmenne dolgozni helyetted a lóvéd kétharmadáért is hálálkodva. És simán leköröznének téged munkatempóban és szorgalomban, meg minőségben is.Mit szólnál, ha a főnökeid ezt tudnák?"

Túl a féltékenységen és a rosszindulaton érzek benned némi indokolatlan dühöt is.
Én pl nem mennék soha az ő fizetéséért dolgozni, sehova.
Még nettó ennyiért sem.
Igen, létezünk mi is, akik felfelé húzzuk az átlagot, mert jó végzettséget szereztünk/jól dolgozunk/jól helyezkedünk/jó barátaink vannak,stb.
Viszont jobb, ha felfogod, hogy nem arányos a fizetésed a teljesytményeddel vagy a tudásoddal. A fizetésedet a piac diktálja, de még az is csak akkor érvényesülhet, ha hagyod, i.e. ha odakint 50 ronggyal jobb ajánlat vár a konkurens cégnél, váltasz, vissza se nézel.
Ha te héderelsz egy kényelmes melóban, félsz az ismeretlentől, esetleg le nem mondanál a közszféra extráiról, akkor hiába nézegeted a negyedévente 10%-ot növekedő átlagbérről szóló riportokat, te abból nem részesülsz.

tamask 2018.09.06. 14:56:03

@maxval balcán bircaman: 100%-hoz közeli átlagbéremelés még össze is jöhet, hisz a kormány mostanában hagyja elszabadulni az inflációt, hogy pörgesse a multik exportját, ezzel a GDP-t. Ez mindenkinek nagyon jó lesz, csak a dolgozóknak nem.
Viszont az Ausztriában dolgozók hazatérve még többnek érzik majd az euróban kapott fizetésüket.

@LebensraumamOsten: nem nekem címezted, de szerintem a targoncás hozzászóló, ha kirúgják és felvesznek helyette két másikat, akkor csomagol és megy Hollandiába, Németországba és keres négyszeres pénzt.

Elég sok közgazdászként végzett lány is inkább elmegy légiutas-kísérőnek, minthogy valami multinál legyen pályakezdő robot.
Az alulfizetett tanárok a 90-es években elmentek biztosítási ügynöknek.
Egy diploma nem garancia a jó fizetésre. Megbízható asztalost, vízvezeték-szerelőt meg már alig lehet találni. Ők is mennek a több pénz után Nyugatra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.06. 15:10:49

@Zabalint:

"Ha ez megtörténik idehaza, akkor ti ott Bulgáriában még jobban lemaradtok, de úgy egyáltalan, ez esetben miért érné meg itthon felvenni munkaerőt, mint ott."

S ez miért fontos? A bolgár ügyek a bolgár állam dolga.

A kérdés pedig nemzetközi. Pofán kell verni a nyugatot, ez az alap.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.06. 15:13:45

@inreallife:

""A feladat a következő évekre: 100 %-os átlagbérelemelés 2022-ig. Ez alapvetően politikai feladat."
Milyen "politikai feladat" elvegzese szukseges ahhoz, ami ezt megvalositja?"

A nyugat elleni határozott fellépés, az állami szerep növelése.

2018.09.06. 15:15:38

@maxval balcán bircaman:
Ezt már egyszer próbáltuk, és kudarcba fulladt.

s 2018.09.06. 15:16:31

MEGBASZOK MINDENKIT! MEGBASZOM A BUZI KURVA ROHADT FOGATLAN SZIFILISZES RIBANC ANYÁTOKAT SZÁJBA!

élhetetlen 2018.09.06. 15:36:03

@ Dread Naughty: Rossz érzés olvasni ezeket a kommenteket. „jó végzettséget szereztünk/jól dolgozunk/jól helyezkedünk/jó barátaink vannak,stb.”. Itt már van kérdőjel, mert a jó barát, nem egyenlő a jó helyen levő, segíteni tudó baráttal. Persze, találkoztam már olyan emberrel, akinek megjegyeztem, hogy furcsa, hogy mindig azzal van jó viszonyban, akitől várhat valamit, amire azt felelte, hogy hát igen, jó temészetem van.
A jó végzettségünk van, és jól dolgozunk, és a piac. Csak egy gondolatmenet. Ha eltekintünk a sztár sebészektől, és nőgyógyászoktól, a többi orvos nem keres annyit, hogy összeállunk tizen, és alapítunk egy magánkórházat. Pénzember kell. Most még többet fizetnek a magánban az orvosnak, mert el kell csábítani. Ha az egész egészségügy magánkézbe kerül, lenyomhatják a béreket is, az meg más tészta, hogy a fél ország megdögölhet, mert nem lesz pénze az ellátásra. Ugyanez az iskoláknál. Az a baj, ezzel a „létezünk mi” hozzáállással, hogy eddig láttok. Neked jó, a többinek annyi. Ez nem megoldás egy ország problémáira. És nem vagyok féltékeny, nem vagyok rosszindulatú, és, ha dühös vagyok, az nem indokolatlan.

élhetetlen 2018.09.06. 15:57:20

@nnnnnnnn: Na, te sem semmi vagy. Vége a trükközős világnak. Igen, már legálisan lehet kikérni az államtól az állam által fizetett közmunkásokat magán munkára. Semmi trükk nem kell.
„neked ki tartott pisztolyt a fejedhez hogy a közalkalmazotti szférában reszelgesd évtizedekig a körmödet minimálbérért, ahelyett hogy karriert építettél volna?„. Te tényleg nem tudod, hogy a tanár, az orvos, a nővér, a falusi védőnő, aki még ellát, az nem a körmét reszelgeti? Persze, a falusi védőnő is alapíthat magánprakszist, ahol este csak ötezerért veszi fel a telefont, hogy mit csináljanak a lázas gyerekkel. Akinek meg erre nincs pénze, annak a gyereke dögöljön meg, mert te „karriert építettél”?. Szánalmas a helyzetlátásod, függetlenül attól, hogy mennyire vagy „sikeres”.

haXXXor 2018.09.06. 16:12:21

Én nem értem ezt a kommentflowt. Pénzről beszélni amúgy miért kell? Mindenki annyit keres amennyit ér a munkája... ennyi. Ha takarítasz és el tudod adni magad 300k nettóért akkor add. Ha nem, akkor meg nem. Ez ennyi.. Nem a kormány, Fidesz, elempé, EU, Soros vagy a tökömtudja ki felel azért, hogy mennyit viszel haza, hanem te. De ésszerű keretek mindig vannak: ha a tudásod a lakosság nagy része ugyanúgy el tudja végezni akkor valószínűleg nem fogsz sokat hazavinni. Ezen úgy változtathatsz, hogy vagy tanulsz, lehetőleg olyan dolgot aminek a hozzáadott értéke magasabb vagy kevesebben tudják elvégezni, vagy vállalkozol.

El kell fogadni, ezekre nem mindenki alkalmas. Általában aki nem alkalmas az itt sír, hogy milyen szar az élete mert nettó 160at visz csak haza kétdiplomával...

2018.09.06. 16:22:43

@élhetetlen:
Azért azt tudni kell, hogy a gazdaság nem zéró összegű játék, tehát azért mert valaki jól keres, nem fog más rosszabbul élni, sőt jó esetben a többieknek is jobb leaz. Nyilván nem akkor, ha a haveri kapitalizmusban kerül alkalmatlan ember magas pozícióba. Tehát a társadalomnak csak jobb, ha egyre több magasan képzett ember van. Persze ebben van, hogy nagyon sokan épp a haveri kapizalizmusban gazdagodtak meg, és így beszélnek magas lóról, hogy ők mi mindent letettek az asztalra. Ismerek ilyeneket is, de nem csak ilyenek vannak.

na__most__akkor 2018.09.06. 16:24:42

Sir Galahad, 2018.09.06. 10:06:31
"Ilyen a statisztika. Ha valakinek székrekedése van, a szomszédjának meg hasmenése, akkor statisztikailag a kettőjük emésztése együttesen rendben van... valójában meg, ugye, tudjuk, hogy nem."

Én egy másikat tudok; kórházi statisztika...

A betegek fele a mélyhűtőben nyugszik, a többiek hőmérséklete 42 fok (vagy több...).
Átlaghőmérséklet OK.

Vagy...
Határőr jelentés az átkos idején, a nyomsáv mellett:
"Egy fő kiment, egy fő bejött, országlétszám változatlan."

2018.09.06. 16:24:51

@élhetetlen:
Pedig ahhoz, hogy a közszféraban változzon a helyzet, tényleg az kell, hogy az alulfizetett emberek tömegesen felmondjanak, és elmenjenek több pénzért dolgozni a versenyszférába.

élhetetlen 2018.09.06. 16:44:39

@Zabalint: „hogy a közszféraban változzon a helyzet, tényleg az kell, hogy az alulfizetett emberek tömegesen felmondjanak”. Hát igen, az összes ápolónő, védőnő elmegy kasszásnak, mert az jobban fizet egy multinál, az orvosok elmennek IT-snek, a tanárok akárminek, végzettségük függvényében, és akkor működőképes lesz az ország. Komolyan gondolod, hogy ez a megoldás? Azt nem lehetne, hogy az orvosoknak nem csak akkor fizetik ki a bevállalt túlmunkát, ha beadták a felmondásukat, és egy kórházat nem csak akkor látnak el eszközökkel, mikor a régi vezető felmondott, és jön az új? Eddig nem terjed az ész?

2018.09.06. 16:50:31

@élhetetlen:
Lehetne ésszel is, de amíg lesznek olyanokok, akik bagóért vállalják, rossz körülmények között, addig el fog vegetálni akár évtizedekig alacsony színvonalon az egészségügy és az oktatás. Politikai akarat márpedig nincs.

élhetetlen 2018.09.06. 17:13:49

@Zabalint: „Tehát a társadalomnak csak jobb, ha egyre több magasan képzett ember van.”. Nyilván ezért szűkítik a gimnáziumi hozzáférést, és erőltetik a lebutított szakmunkás képzést.
„tehát azért mert valaki jól keres, nem fog más rosszabbul élni, sőt jó esetben a többieknek is jobb leaz". Gondolom, meg tudod magyarázni az egységes rezsicsökkentést is, amit lehetett volna úgy is, hogy mindenki, szegény, is, gazdag is valamennyit olcsóbban kap, és csak a luxus fogyasztás kerül többe. Most biztosan jó a szegénynek, hogy kap háromszáz forint kedveznényt havonta, míg valaki 30 ezret kap, aztán adóból támogatjuk a bedőlni készülő távfűtőket, és az adóból kevesebb jut a rászorulóknak. És ez így kerek, ha te jól keresel.

2018.09.06. 17:17:53

@élhetetlen:
Ezek hogy jönnek ahhoz, amit írtam? Én egy szóval sem védtem a rezsimet.

élhetetlen 2018.09.06. 17:23:36

@Zabalint: Ez a beszélgetés nem vezet sehova. „Politikai akarat márpedig nincs”. Így van. Miért nincs? Mert az ország többségének elég, hogy ne jöjjön migráns, hogy a gyerekével, vagy vele mi lesz, az nem számít. Mert normális országban miért választanak kormányt? Hogy működtesse az országot. Itt elég ennyi is. Hagyjuk!

élhetetlen 2018.09.06. 17:36:21

@haXXXor: „Mindenki annyit keres amennyit ér a munkája... ennyi.„. Nem fér bele az agyadba, hogy egy altató orvos munkája többet ér, mint az, hogy te tudsz takarítani, és mégis ő keres kevesebbet, és ez csak az állami bértáblától függ, a takarító bére meg nem? A közalkalmazotti bértábla nem a kormánytól függ? „ha a tudásod a lakosság nagy része ugyanúgy el tudja végezni akkor valószínűleg nem fogsz sokat hazavinni. Ezen úgy változtathatsz, hogy vagy tanulsz, lehetőleg olyan dolgot aminek a hozzáadott értéke magasabb vagy kevesebben tudják elvégezni, vagy vállalkozol.”. Igen, magánvállalkozó altatóorvos, a kórház összes szükséges felszerelésével otthon. Mert csak ennyi kell, szerinted. Ciki, ha megkérdezem, hogy képes vagy-e gondolkodni?

élhetetlen 2018.09.06. 18:18:12

@Zabalint: Nem, nem védted a rezsimet úgy szó szerint, csak azt mondtad, hogy az orvosok, tanárok, ápolók, védőnők tömegesen mondjanak fel, mert csak ez a megoldás, ebből következik, hogy a rezsim ezt nem tudná megoldani enélkül. Mit értettem félre?

kormanyrud 2018.09.06. 18:28:37

elhetetlen: Ez csak rád nézve ciki, mert süt a szavaidból az önértékelési zavar. Aki ismeretlenül pár mondat információból kihozza azt, hogy a másik fél egy debil/rohadjon meg/kurvanyád annak borzalmasan alacsony az önértékelése és így próbál kompenzálni, pedig így csak még mélyebbre ássa magát a kultúremberek szemében.

Persze nem kötelező mindenkinek kultúráltnak lenni, ebben az országban ez nem is nagyon szokás, szóval...

2018.09.06. 18:45:39

@élhetetlen:
Azt érted félre, hogy a rezsimről naívan azt gondolod, hogy érdekelt lenne a problémák megoldásában, illetve hogy leváltható lenne. Egyik sem igaz

élveteg 2018.09.06. 19:01:16

Lebensraim komám hogy továbbá mondjam Működik a cégnél egy ajánlói program Ha én hozok a céghez egy új dolgozót és az megfelel vagyis a 3 hónapos próbaidő letelte után is itt van a cégnél akkor nekem jár bruttó 100 ezer forint Van ötletláda ahova a munkát segítő ötletek várják Ha elfogadják az ötleted akkor szintén bruttó 100 ezer forintal honorálják Azomkívül a cég mosatja munkaruhainkat Ha valaki gyereket szül annak a cég bruttó 300 ezer forintot fizet Ha gyereke van valakinek akkor az iskola év kezdéskor kap támogatást Ha valakinek szemüvegre van szüksége ahhoz a cég bruttó 30 ezr forint erejéig ad hozzájárulást Ha a cégél sportolni akarnak akkor,- igaz kizárólag csapatsortokat ( foci ,sárkányhajó ) a felmerűlő költségeket a cég állja Most van kidolgozás alatt egy vállalati törzsgárda program Ez van papa Arról nem én tehetek hogy te egy lepukkant szarkupacnál húzod az igát

élhetetlen 2018.09.06. 19:03:12

@Zabalint: „Egyik sem igaz „. Ez igaz, csak ez baj. A mindenki álljon fel egyszerre, meg nem kivitelezhető. Tudod, taxis tüntetést lehet csinálni, kapcsolatban vannak egymással, internetest is, de az már a trafikosoknál sem ment, hogy összeszedjék az embereket egyenként, ez nem fog menni a tanároknál, orvosoknál, falun élő védőnőknél sem. Nem vagyok naiv, és nem gondolom, hogy ez a rezsim törődik ezzel, de jó lenne egy olyan, amelyik igen.

2018.09.06. 19:09:08

"
A portfolióban megjelent cikk, ami a KSH átlagbér statisztikáját ennél mélyebben elkaszálta -- épp csak nem mondta ki a hamisítás vádját.

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a-nagy-magyar-berrobbanas-fele-sem-igaz.296068.html
"

A hamisitas teveszmejet szeretnem korrigalni. A portfolio cikk nagyon jo, ajanlom elolvasasra.
Nem ertettem mi az a nemzeti szamla. a portfolio cikkben. Aztan megtalaltam a lenyeges kulonbseget:
"
nem hazai termelőegységeknél foglalkoztatott Magyarországon lakó (rezidens) személyek (szerepelnek a munkaerő-felmérésben, de nem szerepelnek a nemzeti számla rendszerében foglalkoztatottak számában)
"
Ergo aki:
Tescoban, Alidban, Lidlben, Auchanban
Mercedesnel Audinal BMWnel
Tyssennel, Boshnal, Ericssonnal, Sapnal
Telekomnal, Vodafonnal, Telenornal,
Erstenel, Raiffeisennel, JP Morgannal, Allianznal
etc etc...
dolgozik, annak nincsenek benne a fizetesei a nemzeti szamlakban.

Tehat:
- A "fizetes robbanast" elsosorban kulfoldi multik generaltak
- Ennek oka valszeg az EU csatlakozas es a szabad munkaero aramlas okozta szakkepzett munkaerohiany
- Tovabba a multiknak volt es szerintem meg van is mozgasteruk emelesre, hiszen egy itt dolgozo emberi eroforras ugyanannyit megtermel itt is mint barhol mashol, ha a multi eszkozeit, technologiait hasznalja a termeleshez.

Ebbol maris ertelmet nyer, hogy a multis fizu mert szallt el, es a hazai termeloegysegek megis csak a GDP-vel aranyos emelest adtak, tehat minden matek kijott.

arabok balrol 2018.09.06. 19:16:41

magyarorszagon a fiyetesek szorasa atlag alatti europaban

google gini index, you can thank me later

2018.09.06. 19:16:54

@élhetetlen:
Ja, de nem kell egyszerre, ráadásul aki elmegy magánszférába vagy külföldre, az nem hogy hátrányba, hanem előnybe kerül.

Egyébként hogy nem történik meg, annak az oka az, hogy az egészségügyben még ma is az orvostársadalom az egyik legerősebb támogatója a rezsimnek. Ugyanis egy konzervatív, belterjes közegről beszélünk, ahonnan ráadásul a fiatalok közül a másképp gondolkodók hamar lelépnek.

A tanároknál meg nagyon sok a másra alkalmatlan.

midnightcoder2 2018.09.06. 19:28:26

@Zabalint: "Ez nem egyértelmű, mert vannak olyan tényzők is, amelyek felfelé húzzák a valós átlagot, pl. az hogy az 5 főnél kisebb cégek nem számítanak bele. "

Ez sem annyira egyértelmű. Az 5 főnél kisebb cég az a pesti maszek vízvezetékszerelő is, aki fizet havi 50 ezer KATA-t, és megkeres számla nélkül havi egymillió forintot a saját bevallása szerint.

midnightcoder2 2018.09.06. 19:35:58

@nnnnnnnn: "Elárulom, hogy a cégünknél 5 telephely van, telephelyenként 3 targoncással, raktárossal ,akik a felét sem keresik meg átlagban a te fizetésednek."

És mi akadályozza meg őket ebben ? Vagy abban, hogy külföldre menjenek melózni 4x ennyiért ? Ma Magyarországon munkaerőpiac van. Ez azt jelenti, hogy mindenki oda megy dolgozni ahová akar és ahová felveszik, annyiért amennyiért felveszik. Ugyanazért a melóért Szabolcsban jóval kevesebb fizut kapsz mint Pesten, és Pesten sokkal kevesebbet mint Bécsben. Az sem mindegy, hogy egy putri pincebétében melózol vagy egy multinál. Csak nem biztos, hogy azt aki a szabolcsi pincebétében jó, azt a pesti multinál vagy az osztrákoknál is felveszik.

arabok balrol 2018.09.06. 19:48:20

Igen az ugy van hogy Meszaros huzza fel az atlagot, hisz meszaros elott mo-n nem voltak milliardosok, es persze mas orszagokban sincsenek

Igen a MEDIAN a lenyeg, ami kisebb az atlagnal, de regen bezzeg nagyobb volt a median az atlagnal

Es beremelkedes azert van mert az 5 szemelynel kisebb cegek nem szamitanak bele, bezzeg regen beleszamitottak

ja, nem

muhaha

csárlszbrunzol 2018.09.06. 20:31:56

@post: az mekkora csúsztatás már, hogy a tizedik decilis a 'felső tízezer"?!
Ha ezt akarnád kategorizálni, akkor nem tíz, hanem 400(!) részre kéne kábé felosztani a keresőket, már ha kábé négymillióan rendelkeznek bérjövedelemmel.
Az alsó és a felső decilis között talán ha kétszeres az eltérés. Felteszem, azért az sokaknak lejön, hogy a felső tízezer nem az a szint. Megkockáztatom, hogy eleve, a felső tízezer nem bérjövedelemből él amúgy sem...

berg182 2018.09.06. 20:56:37

Erre szoktam mondani, hogy lényegtelen, hogy 40%-kal többet keresek, mint 4-5 éve, hisz a boltban, vendéglőben, fodrásznál, cukrászdában meg 50%-kal többet fizetek ugyanazért a termékért, szolgáltatásért. A házárakról ne is beszéljünk, kisebb esélyem van feljebb lépni, mint 4-5 éve, mert hála a csoknak irreálisan magasan vannak az árak.

Nancsibacsi 2018.09.06. 21:02:21

&Zabalint: Bazmeg felejtsd már el ezeket az érvelési hibákat, mert kurvára szánalmas és idegesítő ezeket egy blog alatti postfalon emlegetni, ahogy az a nyomorék prog.hu-s sting is szokta. Nem az akadémiai védőbeszédemet tartom - de te se! Most nem szedlek szét atomjaidra, de csak hogy lásd, hogy te se vagy makulátlan:
"Másik oldalról addig senki nem érezze magát különlegesnek, amíg átlagbér alatt keres."
"Ha átlagbért alatt keresel, de medián felett, akkor több embernél vagy sikeresebb, mint amennyinél nem."
Állítottam valamit, te cáfolni próbáltad azzal, hogy leírtál egy igaz állítást, aminek k.rvára nincs semmi köze ahhoz amit én mondtam. Miért? Mert attól hogy 50% hülyébb nálad, még nem vagy okos.
Ezt minek nevezzük? Bullshit, cáfolat helyett érvelési hiba?

Tenkes Kapitánya 2018.09.06. 21:02:26

Az átlag mellett a szórást is közlik mindig.

Ami érdemben nem változott az elmúlt 30 évben.

Szóval egy szakszerűtlen, megtévesztő, tényeket nélkülöző posztot olvastam.

Tenkes Kapitánya 2018.09.06. 21:04:35

berg182-nek: Akkor neked jóval átlag alatt növekedett a fizetésed az elmúlt öt évben.

DFK 2018.09.06. 21:30:06

Jó lenne, ha poszt példája jó lenne, mert akkor minden negyedik ember tízszer annyit keresne, mint a többi. De ez nincs így, ezért az átlg torzítása jóval kisebb.

Köksal Baba 2018.09.06. 22:18:03

Havi 300 bruttó éhendögölni is kevés.
Annak kell örülni, hogy az átlagembernek semmiféle perspektívája nincs? Hát ez B+ kurva nagy vívmány!

ubermeister 2018.09.06. 22:32:18

"Igen igen, ha növekszik az átlagbér, az SEMMIT nem jelent, kifejezetten káros szinte, rossz, és különben is hülyeség az átlagszámítás.

Bezzeg ha CSÖKKENNE az átlagbér, akkor jöhetne itt bárki a mediánnal meg az euró-forint viszonyokkal, naponta ezer blogból ezerszer üvöltene az ORBÁN ELBASZTA."

Azért ez nem teljesen igaz. Az átlag tényleg semmitmondó adat, legalábbis a számtani:)

Két példa
Van 10 fő 9 keres 1 egységet egy pedig 91 egységet. Az átlag 10
Következő évben 9 keres 1 egységet 1 pedig 101 egységet az átlag 11. Milyen király 10%-kal nőtt az átlagjövedelem

Másik eset 9 fő keres 1 egységet 1 91 egységet Az átlag 10
Következő év 9 fő keres 2 egységet 1 72-t Az átlag 9. De szar hogy 10%-kal csökkent az átlagjövedelem.

Szerinted melyik esetben valószínű hogy illetékes elvtársat meglincseli a nép? A medián növekedése, csökkenése sem szentírás, de jobb közelítés
pl
3,5,8,13,21 a medián 8 ez változik és 2,3,8,21,34 lesz ember legyen a talpán aki igazságot tesz itt egy egyszerű átlaggal, az viszont tény hogy mennyi az aminél a fél társaság többet, kevesebbet keres. Igaz egy 7,7,8, 500, 1000000 vagy 18,30,48,49,50 változás is feladná a leckét. Jobb helyeken a kvantilisek, decilisek mediánját is megadják és máris szebb a kép, bár az igazi az lenne ha lenne valami fogalmunk az eloszlásról. Anno pl. a milliós "minimálbéres" réteg is erősen torzította az eloszlási görbét a várható normál eloszlástól.

Tenkes Kapitánya 2018.09.06. 22:41:23

ubermeister: fogd már fel végre, hogy nemcsak a számtani átlag nő, hanem a módusz és a medián is
azonkívül valamennyi percentilis, decilis, kvartilis, tercilis átlagjövedelme növekszik!!

ubermeister 2018.09.06. 22:52:57

@Tenkes Kapitánya

Értő olvasás kedvesem, mert sehol nem állítottam a növekedésről semmit, csak arra világítottam rá hogy mennyire semmit nem jelent egy beböfögött X százalékos átlagváltozás, ha az azt indikáló halmaz elemeiről ill. azok változásáról lövésünk sincs.

Tenkes Kapitánya 2018.09.06. 22:56:23

ubermeister
Amit írtál, azt egy óvodás is tudja.

Ha konkrétan leírtad volna, hogy tényleg ez a helyzet a magyar jövedelemnövekedéssel, azzal újat (és hamisát) mondtál volna.

ubermeister 2018.09.06. 23:10:57

@Tenkes Kapitánya
"Amit írtál, azt egy óvodás is tudja. "

Értő olvasás 2. Az idézett kolléga (Ellenzéki Tüntető) is bizonyítja hogy simán felhasználnák a csökkenést az aktuális hatalom ellen (Mert azért mégsem tudja minden óvodás), bár ezt ő csakis a jelenlegi ellenzék vélt/valós tulajdonságának próbálja láttatni, megfeledkezve például a kormánypártok hitelminősítőkkel szembeni kommunikációjáról. Ha leminősítenek akkor fogalmuk sincs mit csinálnak, ha fel akkor mértékadó fontos útmutatók.

Jó éjszakát!

Tenkes Kapitánya 2018.09.06. 23:32:13

ubermeister Kevered a szezont a faszoddal, amikor a hitelminősítőket bekevered a statisztikai eloszlásmutatók kérdéskörébe. Dehát ez nem egy szakmai fórum, bármely hülye böfögheti a maga baromságait.

(Zárójeles megjegyzés: a MTA Statisztikai Bizottságának a tagja vagyok.)

ubermeister 2018.09.06. 23:53:29

@Tenkes Kapitánya

Értő olvasás 3:
Nem keverek semmit csak egy példát hoztam hogy a tények saját szempontból való értékelése szemben Ellenzéki Tüntető sugalmazásával nem csak az ellenzék sajátja. Ha azt hozom fel példának hogy a kormány szerint szar a 4% növekedés pl az MDF kormány alatt mert másik ország 7%-al növekedett, még a 4% most nagyon kiváló érték pedig most is van aki 7%-al növekszik az belefér a statisztikába?
Azért látom nem nagyon vannak érveid s személyeskedsz. Ha tényleg MTA Statisztikai Bizottsági tag vagy akkor nagyobb gond van az MTA-nál mint gondoltam. Amennyiben csak a kötelező fidesz-kdnp káder, akkor még talán van esélye az országnak.

Tenkes Kapitánya 2018.09.06. 23:58:12

ubermeister:
Az értő olvasás propagálása után végre az értő írást is várnám tőled.

midnightcoder2 2018.09.07. 06:47:48

@Köksal Baba: Miért, mikor volt itt az átlagpolgárnak olyan hű de nagy perspektívája ? Én itt éltem már a szocializmusban is, amikor a kaja olcsó volt, a benzin, lakás, autó ugyanennyi (kivéve annak aki ingyen megkapta a lakást, ami kb. annyira volt igazságos mint Mészáros Lőrinc vagyona, mert hogy az egyik kapott ilyet, a másik meg saját maga építette a házát vidéken OTP hitelből ami ugyan olcsó volt, de az akkori fizu is) ha pedig normális műszaki cikket akartál, az a Bécsi út túloldalán volt, és úgy tudtad megvenni, hogy a család összes tagjának vitted a valutakeretét. Aztán megéltem a gengszterváltást, amikor az örült akinek munkája volt kabátgombért, és persze az aki a jó elvtársi kapcsolatokkal szét tudta lopni az országot, és jól meggazdagodott. Aztán szép folyamatosan konszolidálódott a helyzet. Nem mondom, hogy nem sokkal szarabb itt mint a svédeknél, de az elmúlt 30 évre visszatekintve azt kell mondjam, hogy mostanság azért jobb a helyzet mint volt.

2018.09.07. 14:24:35

@Nancsibacsi:
Tovább is volt az állításod:
"Átlagbér alatt a minősítése "gyenge", vagy ha nem tud megélni belőle, akkor "elégtelen". "

Meg az enyém is volt tovább, ha akarod, olvasd vissza. Így már érthető remélem, hogy hol van az öszefüggés aközött, amit te írtal, és aközött, amit én. Mellesleg egyáltalan nem cáfolatnak szántam, hanem arról írtam, hogy nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk gyengének, közepesnek vagy éppen sikeresnek.

2018.09.07. 14:27:24

@midnightcoder2:
A katás vállalkozó az vallalkozó, tehát nem jön ide, neki nem bére van. Az 5 alkalmazottnál kevesebbel rendelkező cégekről beszéltem, akik valószínűleg inkább lejjebb húzzak az átlagot, még ha ott is lehetnek kivételek, pl. egy 4 alkalmazottal futó kis IT-s cég, egy kis könyvelőiroda, de inkább lehet több falusi kisbolt például.

2018.09.07. 14:40:47

@midnightcoder2:
Attól függ kinek. Kétségtelenül például nekem is. De pl. ahol apám született, és ahonnan aztán odáig jutott, hogy több falubelijéhez hasonlóan egyetemi diplomát szerzett, az ugyanott felnövő szegény gyerekeknek ugyanez teljesen esélytelen. Egyszerűen azért, mert nem fog olyan színvonalú oktatatást kapni, mint egy városi gyerek, és ennek ellenére mégis venné az akadályt, az egyetemmel kapcsolatos költségeket sem tudnák fizetni a szülők. Ráadásul ha mégis megpróbálná diákhitellel, a hallgatói ösztöndíjszerződéssel olyat kockáztatna, amivel egy életre tönkremegy a család.

élhetetlen 2018.09.08. 14:37:35

@Zabalint: „a, de nem kell egyszerre, ráadásul aki elmegy magánszférába vagy külföldre, az nem hogy hátrányba, hanem előnybe kerül.”. Nem arról beszélek, hogy aki elmegy magánba, vagy külföldre, az kerül hátrányba, hanem arról, hogy az a tömeg kerül hátrányba, aki, ha nem tud magánba fizetni, vagy külföldre menni kezeltetni magát, az a kórház előtt halna meg, ha mindenki felállna. És az orvosok jó része ezt nem vállalja be, mert nem erre esküdött fel. Bocs a két nap kihagyásért, más dolgom volt.

élhetetlen 2018.09.08. 14:49:38

@kormanyrud: „Ez csak rád nézve ciki, mert süt a szavaidból az önértékelési zavar.” Nem igazán értem, miről írsz, legalább utalhattál volna rá, tudod, bevágsz valamit, amiből rájövök. „debil/rohadjon meg/kurvanyád”. Ezeket hol találtad a szövegemben? Ha esetleg kifejtenéd, hogy akár a stílusomban, akár a mondandómban mi volt az, ami a kultúra hiányára, vagy az önértékelesési zavaromra utal, az biztosan nem lenne rád nézve ciki. Megtehetnéd.

2018.09.10. 12:24:33

@élhetetlen:
Jelenleg is meghalsz, mielőtt kezelést kapnál, ha nem a megfelelô zsebekbe teszed a pénzt, nincsenek megfelelő kapcsolataid, illetvenem magánból nyomnak be az állami műtétre. Ennek a sunyi rendszernek a fennmaradása sokkal több kárt okoz hosszútávon a betegeknek is.

A Látható Kéz

Friss topikok

süti beállítások módosítása